ΟΙΚΟΛΟΓΙΑ


Το πολύτιμο νερό

Φωτογραφία Gorgo
«Δεν έχει σημασία ποιοι είμαστε, που ζούμε, τι κάνουμε, όλοι εξαρτόμαστε απ' το νερό. Το χρειαζόμαστε κάθε μέρα, με πάρα πολλούς τρόπους. Το χρειαζόμαστε για να είμαστε υγιείς, τοχρειαζόμαστε για να παράγουμε την τροφή μας, για τις μεταφορές, την άρδευση και τη βιομηχανία. Το χρειαζόμαστε για τα ζώα και τα φυτά, για να αλλάζουν οι εποχές και ταχρώματα. Ωστόσο, παρά τη σημασία των αποθεμάτων του νερού για τη ζωή και την ύπαρξή μας, δείχνουμε μια συνεχώς αυξανόμενη έλλειψη σεβασμού για τα αποθέματα νερού. Τασπαταλούμε, τα λεηλατούμε, τα μολύνουμε, ξεχνώντας πόσο απαραίτητα είναι για την επιβίωσή μας». 
Με αυτά τα λόγια ξεκίνησε η ανακήρυξη του 2003, σαν παγκόσμιου έτους για τα Νερά, από τον ΟΗΕ.
Φωτογραφία Johannes Löw (WP.de: Mo4jolo)
Το νερό είναι κυριολεκτικά η ψυχή της Γης. Κάθε σταγόνα του είναι πολύτιμη. Χωρίς νερό δεν θα υπήρχε καμιά μορφή ζωής. Κάθε ζωντανός οργανισμός ζει και αναπτύσσεται χάρις στο νερό. Χωρίς αυτό η ζωή θα σταματούσε. Οι άνθρωποι και τα ζώα έχουν στο σώμα τους 55-78% νερό (κατά βάρος), ενώ φθάνει μέχρι και το 90% εκείνου των κυττάρων.
Φωτογραφία yogeshp786
Για να υπάρχει ζωή θα πρέπει να υπάρχει πλούσια πηγή νερού και τροφίμων. Στις καλλιέργειες, από τις μεγάλες καλλιεργήσιμες εκτάσεις έως τον μικρό λαχανόκηπο στην αυλή μας, τα φυτά χρειάζονται νερό. 
Φωτογραφία Lawmaker
Η υδάτινη επιφάνεια της γης σφύζει από ζωή. Οι πρώτες μορφές ζωής εμφανίστηκαν στο νερό. Ψάρια, θαλάσσια θηλαστικά, αμφίβια, φυτά ζουν μέσα και από το νερό.
Το ανθρώπινο σώμα χρειάζεται νερό για να καθαρίζει και να παραμένει υγιές. Ακόμα και η διάθεση του ανθρώπου αλλάζει όταν το σώμα του είναι σωστά ενυδατωμένο. 
Φωτογραφία Tiphanie Neely
Ιστορικά, πολιτισμοί αναπτύχθηκαν και άκμασαν σε περιοχές όπου υπήρχε νερό. Η Μεσοποταμία βρισκόταν ανάμεσα στον Τίγρη και τον Ευφράτη, η Αίγυπτος έπαιρνε ζωή από τον Νείλο. Μεγάλες σύγχρονες πόλεις, όπως το Λονδίνο, το Παρίσι, κ.ά. ακμάζουν λόγω της εύκολης πρόσβασης σε νερό.
Φωτογραφία Ks.mini
Το νερό δεν είναι ούτε άφθονο, ούτε ανεξάντλητο. Μόνο το 2,5% του νερού της Γης είναι «γλυκό» και το 98,8% του πόσιμου νερού βρίσκεται στα παγοκαλύματα και στα υπόγεια ύδατα. Λιγότερο από 0,3% του γλυκού νερού της Γης βρίσκεται σε ποτάμια, λίμνες και στηνατμόσφαιρα.
Φωτογραφία José Manuel Suárez
Τα στατιστικά στοιχεία είναι σκληρά, όμως δείχνουν γιατί κάθε σταγόνα του νερού είναι πολύτιμη και δεν πρέπει να σπαταλιέται.
Ένα εκατομμύριο άνθρωποι ακόμη δεν έχουν πρόσβαση σε ασφαλές πόσιμο νερό.
Περισσότεροι από 2,2 εκατομμύρια άνθρωποι, κυρίως σε αναπτυσσόμενες χώρες, πεθαίνουν κάθε χρόνο από αρρώστιες που συνδέονται με κακή ποιότητα νερού και υγιεινής. 
Φωτογραφία Orest
Περισσότερα από 6.000 παιδιά πεθαίνουν κάθε μέρα από αρρώστιες, οι οποίες μπορούν να προληφθούν με τη βελτίωση της ποιότητας του νερού και των συνθηκών υγιεινής.
Πάνω από 250 εκατομμύρια άνθρωποι ασθενούν κάθε χρόνο από παρόμοιες ασθένειες.
Το μεγαλύτερο μέρος του πλανήτη θα πληγεί από ξηρασία μέσα στα επόμενα 30 χρόνια. Η ξηρασία θα δημιουργήσει σοβαρά προβλήματα στη γεωργία, στον τουρισμό, στα αποθέματα νερού, στα οικοσυστήματα και γενικότερα στη ποιότητα της ζωής των ανθρώπων.
Φωτογραφία Joost Nelissen
Κάθε χρόνο σπαταλάμε δισεκατομμύρια γαλόνια νερού. Η μεγαλύτερη σπατάλη γίνεται στις αγροτικές καλλιέργειες (άρδευση). Η έλλειψη γνώσης και ενημέρωσης αλλά και το κόστος εξοπλισμού είναι σημαντικοί λόγοι για τη σπατάλη αυτή. Σπατάλη όμως γίνεται και στην οικιακή χρήση του νερού. 
Όταν λοιπόν πλένουμε τα δόντια μας και αφήνουμε τη βρύση ανοιχτή, όταν γεμίζουμε την μπανιέρα μας για να απολαύσουμε ένα μπάνιο, αντί να κάνουμε ένα ντους, όταν ποτίζουμε το γκαζόν στον κήπο μας αλόγιστα, θα πρέπει να σκεφτόμαστε αυτούς τους ανθρώπους που υποφέρουν από την έλλειψη αυτού του πολύτιμου αγαθού που πολλές φορές ασκόπωςσπαταλάμε.
Φωτογραφία Natesh Ramasamy
Υπολογίζεται ότι το 2025 (δεν είναι και πολύ μακριά) η αναλογία των ανθρώπων του πλανήτη που θα ζουν σε περιοχές που αντιμετωπίζουν έλλειψη νερού θα είναι στο 7 προς 10. Ηδιεκδίκηση νερών θα αποτελεί αιτία πολέμου.
Προστατεύοντας το νερό μας συμβάλλουμε στην εξασφάλιση του μέλλοντος για μας και τις επόμενες γενιές!


Έδαφος-η βάση της ζωής στη Γη

Περπατάμε πάνω του, δεν αφήνουμε πλέον τα παιδιά μας να κυλιστούν και να παίξουν σε αυτό, τα καθαρίζουμε από τα χέρια ή τα ρούχα μας και το θεωρούμε βρωμιά, το ποτίζουμε για να αναπτυχθούν τα φυτά και τα κηπευτικά μας.  Ο λόγος .... για το χώμα, το έδαφος. 
Έχουμε άραγε ποτέ αναλογιστεί την χρησιμότητά του;;;
Το χώμα είναι η βάση της ζωής στη Γη, επειδή έχει τα περισσότερα από τα σημαντικά θρεπτικά συστατικά που χρειάζονται τα φυτά για να αναπτυχθούν. Από τα φυτά τρέφονται τα ζώα κι εμείς .... οι άνθρωποι. Τελικά, οι θρεπτικές ουσίες του εδάφους καταλήγουν σε εμάς.
Φωτογραφία  herzogbr
Το έδαφος, όταν δεν καλλιεργείται, πλουτίζεται ακατάπαυστα: Τα αυτοφυή φυτά (χόρτα, θάμνοι, δέντρα) με τις ρίζες τους το αποσαθρώνουν κάθε μέρα και το πλουτίζουν με τροφές που παίρνουν απ' τον αέρα (άζωτο κλπ.) και με τα φύλλα τους και τους κορμούς τους, που, όταν σαπίζουν, μεταβάλλονται σε τροφές για τα νέα φυτά.
Ανάλογα το πλουτίζουν και τα ζώα. Όσα απ' αυτά ζουν «ενδόγεια» ζωή (σκουλήκια, μυρμήγκια και άλλα έντομα και μικρόσωμα ζώα), το τρυπούν και έτσι το νερό, ο ήλιος, ο αέρας μπαίνουν ευκολότερα στο έδαφος και κουβαλούν μέσα του οργανικές ουσίες. Τέλος με τααπορρίμματα τους και τη σήψη των σωμάτων τους μετά το θάνατό τους ολοκληρώνουν τονεμπλουτισμό του. 
Όσα ζουν «υπέργεια» ζωή, το αποσαθρώνουν με τις φωλιές τους και τα σκαλίσματά τους και το πλουτίζουν με τα υπολείμματα των τροφών τους, με τα κόπρανά τους και με το ίδιο το σώμα τους, μετά το θάνατό τους. Όλες αυτές οι οργανικές ουσίες, που προέρχονται από τουςζωικούς οργανισμούς, παρασέρνονται ευκολότερα από τα νερά των βροχών και αποθέτονται όπου λιμνάζουν τα ρυάκια και οι ποταμοί. Γι' αυτό το έδαφος στις κοιλάδες, τους κάμπους και τα δέλτα των ποταμών πιο πολύ, είναι προσφορότερο στη γεωργία.
Το έδαφος δημιουργεί τη ζωή, αλλά και αντίστροφα ... η ζωή δημιουργεί το έδαφος!
Πολλοί άνθρωποι θεωρούν ότι το έδαφος είναι αδρανές και χωρίς ζωή. Ισχύει το εντελώς αντίθετο όμως. Το έδαφος περιέχει τεράστιο αριθμό οργανισμών. Μερικοί από αυτούς όπως οιγεωσκώληκες και τα τρωκτικά είναι ορατοί με γυμνό μάτι ενώ άλλοι, οι λεγόμενοι μικροορ­γανισμοί, είναι ορατοί μόνο με το μικροσκόπιο και είναι πολυάριθμοι. Ένα τετραγωνικό μέτρο γόνιμου εδάφους συνήθως περιέχει πάνω από 1.000.000.000 οργανισμούς!
Στην επιφάνεια του εδάφους συσσωρεύονται συνεχώς νεκρά φυτικά υλικά (φύλλα, κλαδιά, ρίζες), περιττώματα και πτώματα ζώων (φυλλοστρωμνή). Οι εκατοντάδες χιλιάδεςμικροοργανισμοί και τα ασπόνδυλα ζώα που ζουν στο έδαφος τρέφονται από αυτήν και αυτοί είναι που αναλαμβάνουν το έργο της αποικοδόμησης (αποσύνθεσης).
Φωτογραφία  ragazzo bavarese
Μέσω πολύπλοκων διεργασιών, τα νεκρά οργανικά υλικά μετατρέπονται σε ανόργανασυστατικά τα οποία μπορούν να χρησιμοποιηθούν και πάλι από τα φυτά. Ο ρόλος των εδαφικών μικροοργανισμών επομένως είναι πολύ σημαντικός στην αποικοδόμηση και ανοργανοποίηση της νεκρής οργανικής ύλης, λειτουργίες βασικές για τη διαιώνιση τωνοικοσυστημάτων.
Η υποβάθμιση του εδάφους συνιστά σοβαρή απειλή για ολοένα και περισσότερες περιοχές του πλανήτη. Ως υποβάθμιση ορίζεται κάθε διαδικασία που οφείλεται σε ανθρωπογενείςπαράγοντες και προκαλεί μείωση της παραγωγικότητας και της ωφελιμότητας του εδάφους. Μπορεί να αφορά σε μετατόπιση υλικών του εδάφους, αλλαγές στη σύσταση ή χειροτέρευση των ιδιοτήτων του. Έχει εκτιμηθεί ότι περίπου 2 δισεκατομμύρια εκτάρια γης επηρεάζονται από ανθρωπογενή υποβάθμιση του εδάφους.
Δεν είναι τυχαίο που ο πλανήτης μας ονομάζεται Γη. Όλη η ζωή του πλανήτη εξαρτάται από τον εύθραυστο γήινο φλοιό που περιβάλει τις ηπείρους. Χωρίς το έδαφος οι ζωντανοίοργανισμοί δεν θα είχαν αναδυθεί από τους ωκεανούς - δεν θα υπήρχαν φυτά, καρποί, δάση, ζώα και φυσικά ο άνθρωπος.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου